Hello, how are you?
Door: Marleen
Blijf op de hoogte en volg Marleen
12 April 2012 | Gambia, Kololi
Gambiaan: “Hello, where are you from?” “I’m from Holland” Dezelfde Gambiaan:“Wie geht es dir?”
Kinderen: “Toebab! You look nice today, give me dalasi / give me minties”
Dit soort gesprekken voer ik heel vaak de laatste tijd. ‘It’s nice to be nice at the smiling coast of Africa’ dus vriendelijk afwimpelen is één van mijn belangrijkste taken geworden hier.
Zoals ik al van velen van jullie heb gehoord ben ik niet de enige die last van heimwee heeft tijdens zo’n trip als deze, dus dat geeft steun. Als ik afleiding heb en leuke mensen om me heen, gaat het goed. Maar dit is natuurlijk niet altijd zo en ik moet nog steeds heel erg wennen. Sommige momenten blijven lastig, maar zoals tante Riet al schreef: “de beuk erin”.
Even een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen:
Donderdagavond heb ik wat gegeten met Krista. Zij is hier nu ongeveer een maand, samen met Maxime. Zij zijn hier als stage voor hun studie huidtherapeute. Zondag heb ik samen met hen, de vriend van Maxime en zijn vriend, die hier een weekje op vakantie waren, bij het zwembad van Kombobeach doorgebracht. ’s Avonds hebben we ergens gezellig wat gegeten en nog wat gedronken in Binies. Dit is een restaurant/bar waar onder andere veel Nederlanders komen. Het is dichtbij mijn huisje. Daar heb ik zaterdag ook andere lieve Nederlanders ontmoet die mij tot nu toe al met van alles hebben geholpen. Zonder de Nederlanders hier in Gambia en de hulp van Annemarie vanuit Nederland, was ik lang niet zover gekomen in mijn eentje. Via hen heb ik ook weer heel wat nieuwe activiteiten en mensen leren kennen. Dinsdag ben ik bijvoorbeeld naar een health center in Sukuta geweest. Hier heb ik het administratieve gedeelte gedaan van de controle van zwangere vrouwen. Het was heel interessant, ik heb mijn ogen uitgekeken naar de werkomgeving daar, de sterke zwangere vrouwen en jonge meisjes, de mooie Afrikaanse jurken en de manier van werken. Verwacht geen elektronische administratie, een echofoto- of film, een voorspelling van het geslacht, vruchtwaterpunctie, enzovoorts. Het belangrijkste hier is dat de vrouwen ongeveer weten hoe lang zij zwanger zijn, dat ze malariapillen krijgen en een klein medisch onderzoek ondergaan. Maandag ga ik ongeveer hetzelfde werk doen in een health center in Burundi. Samen met een Nederlandse vrouw Karin die bij verschillende zorginstanties in Gambia werkt.
Dinsdagavond heb ik vier meiden uit Gouda ontmoet. Deze meiden hebben zo’n drie weken stage gelopen als onderwijsassistent op een school en hebben nu een week vakantie in een hotel bij mij in de buurt. Samen met hen en Duitse vrienden die zij op het strand hadden ontmoet, hebben we wat gegeten en gedronken op de Senegambiastrip. Het was erg gezellig. Vrijdag gaan we met z’n vijven wat toeristische hotspots bekijken en naar het strand. Abou is die dag onze privé- taxichauffeur en gids. Zijn telefoonnummer heb ik via mijn moeder en Annemarie. Hij heeft hen ook altijd heel goed geholpen tijdens hun laatste vakanties hier. Abou: “Troedy is my best friend”.
Vandaag, donderdag ben ik naar het strand geweest bij Kombobeach. Verder heb ik de afgelopen dagen op de school gewerkt. We hebben leerzame posters gemaakt voor in de klas en ik heb Nederlandse spelletjes naar het Engels vertaald. Denk aan tikkertje en schipper mag ik overvaren. Van dat laatste heb ik ‘captain can I cross the river’ gemaakt. Volgende week is de paasvakantie voorbij, dus vanaf dinsdag kan ik kijken hoe het er in de klassen aan toe gaat. Ik ben heel benieuwd!
Laten jullie ook nog even weten hoe het er in Nederland aan toe gaat? In ieder geval al heel erg bedankt voor de berichten die ik heb ontvangen. Dat vind ik erg leuk om te lezen! Ik probeer overal op te reageren, maar soms kost het wat tijd. Mijn Nederlandse simkaart werkt volgens mij helemaal niet meer want ik heb al tien keer hetzelfde sms’je binnengekregen en verder niets. Gebruik dus a.u.b. alleen mijn Gambiaanse nummer: 002207951547. Ik ga nu even proberen te skypen.
Lots of love,
Marleen
12 April 2012 - 19:46
Lucy:
Hey Marleen!
Wat leuk dat je ons zo op de hoogte houdt van je avonturen in het verre Afrika. Wij zijn in 2005 in Gambia geweest, erg leuk. Ook schooltjes bezocht toen.
Heel veel succes, meis!
Groetjes Lucy -
12 April 2012 - 19:51
Tante Marga:
Leuk verslag Marleen, wat heb je al veel gedaan en gezien. De gezondheidzorg lijkt me ook heel interessant daar, er kan nog zoveel verbeterd worden. En volgende wwek op school zal ook een hele ervaring zijn. Leuk dat Marijke er is en die gids natuurlijk. veel succes verder.
groetjes tante Marga
12 April 2012 - 21:05
Didy En Jan :
Hoi Marleen.
Goed te lezen dat het al beter gaat.
We hopen dat je volgende week met frisse moed gaat beginnen aan de wens die de had om kinderen in Gambia te helpen. Jazeker , het medische gebeuren in Gambia is heftig. En dan vooral de zwangere vrouwen. Dat is ook de reden dat we een kraamkliniek erbij gebouwd hebben.Dit op advies van de minister van Gezondheid in Gambia. De vrouwen in Gambia verdienen een goede support, zij zijn zo sterk en verzetten veel werk.
Zijn nu ook bezig de koffers te pakken, het is ook bijna zover. Hebben er echt weer zin in om te gaan. Het weer is hier nog steeds slecht, verlangen naar de Gambiaanse zon!
Zien jou dus donderdagmorgen op school. We zullen ze verrassen!!!!!!!!!
Voordat je plannen maakt voor donderdag wij willen je graag uitnodigen om samen met ons te gaan eten 's avonds.
Geniet van alles, tot gauw.
Groetjes Didy en Jan. -
12 April 2012 - 21:34
Mama:
Hee Marleen, ik kom net terug van de buurtfloorvergadering,ik dacht toch ff kijken, staat er wat op!!!!!We hebben elkaar net voor het eerst gezien en gesproken via skype, wat onwijs leuk.
Die lieve Jelle kwam het toch maar gauw installeren he, toppie hoor.
Je hebt weer een gezellig verhaal geschreven en wat leuke foto'S erbij.
Ik heb het snoertje gevonden en zal ik opsturen naar Didy en Jan, ik bel ze eerst wel even.Leuk dat je volgende week donderdag met ze ga eten.Hopen dat je weer veel reacties krijgt, krijg je weer een beetje kracht van!!!
Voor de mensen die het nog niet weten en willen skypen is het skype adres noem ik het maar marleen.koster.
Marleen heel veel liefs en DIKKE ZOEN
van ons tot skypes -
12 April 2012 - 21:44
Tante Lenie:
Marleen, leuk geschreven, je belevenissen tot nu toe. Het klinkt nu toch al een stuk beter. Je hebt al veel gedaan en doordat de school dicht is ook ander werk wat erg leuk is. Is misschien toch nog ergens goed voor. Geniet van de mooie en goede dingen die je doet en je zult zien dat dit een reis is waar je later graag aan terug denkt.
groetjes van ons allemaal.
12 April 2012 - 21:52
PAPA:
Haloooo Marleentje, ik kom net terug van de ijsclubvergadering ben gisteravond naar AZ geweest 2-2 was wel leuk. Je kan wel zien dat jij een poezenvrouwtje ben!!!!!!Je moet wel zeggen bij die ene foto dat er een vent in die boom hangt. Ben blij dat het weer beter gaat met je en volgende week ook weer leuk met de kindertjes. Dikke zoen papa -
13 April 2012 - 01:18
Tante Riet:
Hi Marleen,
nou genieten maar en mensen ontmoeten goed dat het nu goed gaat. Net als ik al zei als je aanstonds weg gaat dan voel je je zo thuis en moet je een stukje van jezelf achterlaten.
Dit is levens wijsheid opdoen. veel succes met het schoolwerk en in de clinic is ook leuk. Als je in zulke landen kom dan voel je je wel bevoorrecht hoe goed je het thuis voor elkaar heb." Puts everything into perspective"
geniet ervan veel groeten van tante Riet. -
13 April 2012 - 07:41
Marge:
hee marleentje, wat leuk dat het al beter gaat.. wat grappig dat je in Burundi ga werken. Dianne me zus gaat daar van de zomer heen om daar te helpen. Ook leuk dat je Nederlanders heb ontmoet. Dat zal een stuk gezelliger zijn! Heel veel plezier nog en doe voorzichtig! xxxxxxxxxxxxxxxx -
13 April 2012 - 07:42
Atie:
Meidje wat lekker dat er toch zoveel nederlanders zijn. Het is alleen maar goed dat je af en toe wat heimwee hebt hoor, een teken dat je het thuis geweldig hebt toch?! Ik heb het idee dat je over 3 maanden niet eens naar huis wil want dan heb je nog lang niet alles gedaan wat je daar zou kunnen doen! Geweldig om te zien hoe het daar in zo'n health centre aan toe gaat volgens mij. Ik wens je weer veel succes en tot het volgende bericht. dikke kuz -
13 April 2012 - 18:01
Ilona:
Hoi skatie,
Leuk om weer even een verhaal van je te lezen,top dat er zoveel lieve mensen zijn om je te helpen.Hier alles goed,kids gaan lekker...Volgende week 2 dagen Magazijn verkoop,dus druk met de voorbereiding!
Tess vroeg weer om je,ga even kijken of ik kan skypen.Zou ze erg leuk vinden.Laura was er Vanmiddag weer,ging prima.Maar voor mij wel even wennen,wat ben ik dan verwend met jouw....
Nou wijvie veel plezier deze week,gaat zeker goed komen en tot horens!
Dikke x fam nobel. -
13 April 2012 - 18:19
Wil Kuiper:
Hoi Marleen,
Wat ontzettend goed om te horen dat je in een opgaande beweging zit. Heel leuk om alweer iets van je te horen, en wat heb je in die korte tijd al veel meegemaakt.
Tof dat Annemarie je ook helpt met bepaalde dingen.
En ja, Abou, dat is een goeie man. Ik heb gezien dat hij mensen die nog armer zijn dan hij, een fooitje gaf. En hij was erg gesteld op je moeder Troedy, Oh my queen, zei hij dan, wat hebben we gelachen.
Marleen, nog veel succes en plezier hoor, hou de moed er maar lekker in!!!
Liefs van Wil. -
13 April 2012 - 20:22
Otto En Tiny:
marleen je schrijft erg leuk.
het gaat je vast wel lukken bij al die zwarte mannen.
kop op en hou de beuk er maar in. -
14 April 2012 - 13:54
De Buurtjes Laan:
lekker Marleen dat je je draai alweer een beetje gevonden hebt en leuke dingen onderneemt!! Dit is heel goed voor de afleiding. Volgende week veel succes op je schooltje!!!! -
14 April 2012 - 18:50
Cora:
Hoi Marleen,
Leuk om je ervaringen te lezen. Jan en ik zijn ook in Gambia geweest, maar slechts voor een vakantie, dat was in 1995, de tijd heeft daar natuurlijk niet stil gestaan, maar ik proef de sfeer uit je verhalen, die ik ook bij binnenkomst van het land voelde, heel alleen met je blonde haren in die andere wereld. Temperatuur, eten, hygiene, reuk, gebruiken en noem maar op, alles anders. In de korte tijd hebben we daar "vrienden" leren kennen die ons een stukje van Gambia hebben laten zien, we zijn ook bij ze thuis in de familie compound geweest. Heel gastvrij. Wij hebben veel goede ervaringen opgedaan en door jouw verslag komt het gevoel van 1995 weer terug en heb ik zelfs heimwee naar die tijd toen. Heel veel plezier voor jou en ik hoop nog te genieten van je de volgende verslagen. -
14 April 2012 - 20:56
Klaas Vel:
Hoi Marleen, wel jammer dat de school dicht was vanwege Paasvakantie. Ja, dat is flink balen dat ze dat niet verteld hadden bij de voorbereiding op deze reis. Verder zal het wel een heel andere wereld zijn waar je nu terecht bent gekomen. Maar ja, dan weet je ook dat in dit soort landen een heleboel niet zo geregeld is als in Nederland. Wat belangrijk is dat je leuke mensen ontmoet, waar je een band mee kan opbouwen. Verder is het hier in Nieuwe Niedorp nog vrij koud met temperaturen van pakweg 11 graden Celsius. Waar blijft het voorjaar?
Nog veel succes toegewenst op de school waar je mag helpen.
Buurman Klaas -
15 April 2012 - 16:07
Annet Zuurbier:
Hey Marleen,
Wat een indrukken zal je op doen daar.
Dan zie je pas hoe we verwend zijn in dit kouwe kikkerlandje.
Wel fijn dat al verschillende mensen ontmoet hebt waar je mee om kan gaan. Veel plezier nog en hou ons op de hoogte. -
15 April 2012 - 20:04
Lizanne:
Ha meid,
inmiddels zijn wij alweer een dagje thuis, godsiemikkkie wat is het koud hier zeg!
had vandaag alweer mn uggs aan.. :(
gaat t alweer een beetje beter?
leuk om alles zo mee te kunnen lezen, ik ga je echt bij houden en post ook af en toe wat leuke foto's haha dat is leuk om te zien!
ben benieuwd hoe het gaat van de week met het werken etc.
zet m op he meid!
we horen vast gauw weer wat van je!
x liefs
Lizanne. -
16 April 2012 - 15:09
Madelon:
Hee skeet!
Wat een leuk verslag! volgens mij heb je het al wat meer naar je zin de foto ziet er in ieder geval erg gezellig uit ;) nou ik stuur je nog even een mailtje met uitgebreidere info en kunnen we misscien ook ff afspreken voor een keer skypen! nou zet m op mop en morgen gaat het schooltje ook opeen toch? dikke kus maddie -
17 April 2012 - 15:45
Marinka:
Hoi Marleen, ik heb je verhaal gelezen. Fijn dat je je draai wat meer gevonden hebt. En dat je al wat andere mensen ontmoet hebt. Dat is toch wat gezelliger om samen dingen te doen. Heel veel plezier en geniet maar lekker van het mooie weer daar! Succes! Groetjes Marinka -
18 April 2012 - 18:53
Maarit:
Wat een leuk verhaal! Wij blijven je belevenissen de komende tijd volgen.
lfs Thijs, Maarit, Bob, Hugo en ... -
21 April 2012 - 21:19
Tante Riet:
Hallo Marleen
Hoe gaat het met je. Voel je jezelf al wat meer thuis en gaat het lekker met de school. Ik kijk af en toe of er een nieuw artikel is maar nee nog niet.
dus ik dacht zal toch maar even zien hoe het gaat. Kun je nog een beetje vermaken. en ook wat vrienden op ge daan. Ik belde net ome Jan voor zijn verjaardag en sprak je moeder even. Ze zei dat je alleen op de compound ben gaan toch lekker in het hotel Als het tourisme minder word willen ze je vast wel een good deal geven. Je zit dan meer bij de mensen en is veel leuker.
We kijken uit naar een nieuw stukje.
Veel liefs van tante Riet. -
23 April 2012 - 19:28
Erna Smak:
Hoi Marleen,
Wat leuk dat je al veel leuke mensen hebt ontmoet die allemaal iets voor jou kunnen betekennen.Vind dat je alles duidelijk schrijft en kunnen het goed volgen wat jou daar allemal bezig houd.Wij zijn net terug uit Tennerif zijn daar 10dagen op vakantie geweest, erg genoten nou Marleen Wij blijven je volgen, en hopen dat je er nog een super tijd gaat krijgen.Ook al zal het niet altijd zo gaan zo als jij wil.Het gaat je lukken heel veel groetjes Erna Jelle