Home sweet home
Door: Marleen
Blijf op de hoogte en volg Marleen
03 Juni 2012 | Nederland, Amsterdam
De laatste twee weken heb ik veel leuke dingen gedaan. Ik heb gewerkt op de school, bij het zwembad gelegen en met mensen afgesproken. Ook ben ik een paar keer naar de markt in Serrekunda geweest. Eén keer met teacher Marie (zodat ik niet wordt opgelicht als ik stof koop) en één keer met Haddy. Dit is de vrouw van Abou (de taxichauffeur van mijn ouders). We zijn dus samen naar de markt geweest en hebben daarna Afrikaanse lunch gekookt. Afgelopen maandag ben ik alleen naar de markt geweest en ook dit heb ik zonder kleerscheuren overleefd. Daarvoor was ik naar het Victoria ziekenhuis in Banjul om brillen uit Nederland af te geven. Ze hebben een machine waardoor ze de sterkte kunnen meten. Ze gaan de brillen aan mensen geven die hier zelf echt geen geld voor hebben.
Verder heb ik nog wat toeristische tripjes gemaakt.
Zondag ging ik met Steffi en Romy naar James island. Dit is een eiland in de rivier en is te bereiken via het dorp Tujerengh aan de noordkant van de rivier. ’s Ochtends zijn we dus met de ferry de rivier overgestoken en vanuit Tujerengh wordt je met een houten bootje naar James Island gebracht. Dit is de plek waar jaren geleden de Gambiaanse slaven onder barre omstandigheden gevangen werden gehouden. Daarna werden ze verscheept naar Europa of Amerika. Het eiland is inmiddels flink gekrompen, maar er is toch nog het een en ander te zien. Ook in het museum in het dorp hebben we veel informatie gekregen. Het is interessant om dit alles een keer gezien te hebben, maar je kan ook de film kijken of het boek lezen: ‘Roots’ van Alex Haley.
Die middag gingen we niet met de ferry terug naar de zuidkant van de rivier, maar met de lokale vissersboten vanuit Barra. Het is sneller, maar dat het gevaarlijker is (vooral omdat de meeste Gambianen niet kunnen zwemmen), nemen veel mensen op de koop toe.
Het laatste toeristische tripje was op woensdagmiddag naar Lamin Lodge met Krista en haar vriend. Dit is een heel mooi houten restaurant op het water. Wij dachten dat we daar met een boot naartoe moesten en dat maakte de ‘proppers’ van het bedrijf Berota Tenda Boat Trips ons ook wijs. Achteraf bleek dat we gewoon lopend naar het restaurant konden en vanaf daar ook leuke (en goedkopere) boottochten konden doen. Beetje jammer dat er zulke oplichters zijn terwijl er zoveel mensen zijn die het geld heel goed kunnen gebruiken. Maar laat dit een tip zijn voor de mensen die in de toekomst naar Lamin Lodge gaan.
Donderdag was eindelijk het schoolreisje naar de reptielenfarm voor de twee oudste klassen van de school. De kinderen waren helemaal uitgelaten. De hele week was al bijna iedereen aanwezig, omdat ze wisten dat we een dezer dagen zouden gaan. We gingen op weg in drie taxibusjes met 81 kinderen en in totaal vijf begeleiders. Het was een uur rijden naar Kartong. De meeste kinderen en zelfs een aantal leraren waren nog nooit zover geweest, dus dit was al een belevenis op zich. We hebben slangen, schildpadden (gids: “Wat is dit?” Kinderen: “crocodile!”), hagedissen, een kameleon en andere reptielen gezien. De kinderen kregen een zakje water (om uit te drinken) en een lolly en gingen met een big smile en heel veel verhalen weer op weg naar huis.
Vrijdag heb ik met snoepjes afscheid genomen op de school, voor de laatste keer Afrikaans geluncht met Fatima en verder op mijn koffer gezeten om hem dicht te krijgen. Abou bracht mij rond 19 uur naar het vliegveld. Uiteindelijk gingen we om 23.30 uur Gambiaanse tijd de lucht in en om 07.30 uur Nederlandse tijd kwamen we aan. Dit was dus een nachtvlucht van 6 uur. Ondanks dat ik comfort class zat en bij de nooduitgang heb ik helaas niet kunnen slapen, maar dat heb ik zaterdagavond weer ingehaald.
Maar goed ik ben dus weer veilig terug in ons koude kikkerlandje en het voelt bijna alsof ik niet weg ben geweest. Niets is minder waar! Ik heb namelijk een geweldige ervaring wat ik nooit meer zal vergeten. Ik heb veel gezien, geleerd en gedaan. Daarnaast heb ik interessante (en minder interessante) mensen en dieren ontmoet. Het was misschien niet altijd makkelijk, maar dit kwam vooral door de cultuurshock en natuurlijk het cultuurverschil, omdat ik tussen de lokale bevolking leefde. Ik heb heel veel meer kunnen zien als een toerist op vakantie in Gambia en ik hoop ooit nog een keer terug te gaan zodat ik iedereen daar weer kan ontmoeten. En vooral om hopelijk te kunnen zien dat het land nog meer is verbeterd.
Iedereen onwijs bedankt voor het meeleven en tot snel!
Liefs Marleen
PS. Ik ga nog wat foto's op facebook plaatsen.
03 Juni 2012 - 14:47
Saskia:
welkom thuis lieve marleen!!!
xxxxxxxxxxx -
03 Juni 2012 - 16:08
Josine:
Hee Marleen!
Goed te horen dat je weer veilig thuis bent! En dat weer hier wordt vast beter!
Groet Josine -
04 Juni 2012 - 06:44
Didy En Jan.:
Welkom terug Marleen.
Het moet wel erg koud voor je zijn hier na zoveel weken van mooi weer. Maar alles went net als het leven in Gambia al was/ is dat soms niet gemakkelijk. Maar je hebt je er goed doorheen geslagen.
Zoals je schrijft was het een hele ervaring, eentje die ze je nooit weer af kunnen nemen.
We hopen dan ook dat je met een fijn gevoel terugkijkt op deze tijd.
Vaak hebben we het al geschreven maar nogmaals Marleen bedankt voor wat je voor " onze school" hebt gedaan.
En nu maar weer wennen aan het leven in Nederland maar dat zal gauw gaan.
Groetjes Didy en Jan. -
04 Juni 2012 - 20:07
Mama:
Hoera ze is weer thuis!!!!!!!! -
05 Juni 2012 - 21:44
Annemarie :
Dag meissie,
WELKOM thuis,
ik meld me snel, ben druk met mijn hondjes! Ben zooooooooooooooooo benieuwd naar je en niet vergeten hoor!!!!!
Kus, ik ga je bellen om een afspraak te maken!, Liefs, Annemarie. -
06 Juni 2012 - 20:17
Tante Riet:
Keek net nog even voor een verslag maar je ben al thuis. Ik hoop dat je op een mooie en leerzame tijd kan terug kijken. En ook veel foto's heb met alle herrinneringen.
Veel liefs Tante Riet -
07 Juni 2012 - 12:34
Hilma:
Hoi Marleen,
Welkom thuis,weer lekker om in niedorp te zijn.Je hebt leuke stukjes geschreven en mooie foto`s gemaakt.
Het is een mooie ervaring geweest,die je niet gauw zal vergeten.we zien je snel weer.
groetjes Hilma en de rest van de familie -
14 Juni 2012 - 15:11
Olga Holleman:
hallo marleen
gister kreeg ik deze site door van esther de dochter van riet waar ze het vandaan heeft weet ik niet maar ik vind het heel leuk om zo nog even iets van je te horen.
hoe gaat het nu met je blij dat je weer thuis bent denk ik.
maar toch ook weer een dubbel gevoel denk ik .
dat heb ik nu wel heel erg
ik vond het eerst drie keer niks maar nu wil ik heel graag weer een keer terug.
ik hoop dat je nog eens wat laat horen ik zit ook op facebook
olga holleman of anders via witchees@hotmail.com ik hoor graag wat van je groetjes olga